De geschiedenis van het Baldwin kantoor

Vandaag is het kantoor van Baldwin in Gent een gezellig en hip kantoor waar iedereen vanachter een computerscherm vlijtig aan het werk is. Maar in onze gebouwen hebben ooit zware machines gestaan die de industriële revolutie van Gent een fikse duw in de rug hebben gegeven.
Ons Baldwin kantoor heeft roots die helemaal teruggaan tot in 1869. Duik met ons mee in de rijke geschiedenis die onze werkplek zijn unieke uitstraling en ziel gegeven heeft.

Geef maar van katoen

In 1869 richtte August Buysse samen met Alfred Baertsoen een textielbedrijf op aan de Dendermondsesteenweg in Gent. Deze twee heren hadden al heel wat ervaring in de sector en ze bouwden deze fabriek uit tot een echt succes.

Op het hoogtepunt van deze katoenspinnerij hadden ze 52.000 spillen met een jaarlijkse productie van 4,2 miljoen kilo garen. Er stonden weverijen waar er diverse katoen en linnen producten mee werden geproduceerd. Deze fabriek was onder andere gespecialiseerd in overtrekken, vaatdoeken, fluwelen stoffen, voeringen, sluiers, stoffen voor matrassen…

Er werkten 2500 personeelsleden en de fabriek zorgde ook voor huisvesting in de directe omgeving van de fabrieksgebouwen. Op dat moment een gevestigde waarde in Gent dus.

Baldwin kantoor Gent - geschiedenis van het gebouw
Het kantoor van Baldwin bevindt zich in het gebouw dat je rechtsboven op deze oude factuur kan zien.

Een tweede leven

In 1964 werden de gebouwen verkocht aan de Union Cotonnière (UCO) maar enkele decennia later werden ze alweer doorverkocht.

Sikos Invest kocht de gebouwen op in 1996. Op dat moment verkeerden ze in een zeer slechte staat maar toenmalig bestuurder Johan Blondé was van mening dat de gebouwen te waardevol waren om af te breken. Er werd stevig gerenoveerd om de kantoren terug bruikbaar te maken. Vloeren werden uitgebroken om ze te kunnen isoleren, leidingen werden aangepakt en was een grote focus op brandveiligheid.

De oude materialen werden vervangen zonder afbreuk te doen aan het karakter van het gebouw. Ondertussen bevindt er zich in de gebouwen naast kantoren ook nog een feestzaal die met zijn monumentale trap helemaal de show steelt.

Vandaag loopt de renovatie nog steeds verder. In 2019 werd het gebouw uitgerust met zonnepanelen en zijn er werken uitgevoerd aan de buitengevel.

In 2020 is er een culturele herbestemming voor de kelder voorzien. Deze zal dan omgevormd worden tot een polyvalente ruimte voor de creatieve sector.

History of the Baldwin office
Links: plattegrond van oude site met nieuw invulling – Midden: luchtfoto van fabriek – Rechts: Het Baldwin kantoor in 2019

Een logo met geschiedenis

Het logo van Baldwin is een fenix. Een mythische vogel die uit zijn eigen assen herrijst en opnieuw aan zijn leven begint. Op die manier is dit mythische dier onsterfelijk.
Het logo van Baertsoen & Buysse was een vogel en wij hebben die een tweede leven gegeven met onze fenix.

Logo with history

Het Baldwin kantoor vandaag

Ons kantoor is eigenlijk vooral zeer aangenaam om te werken. Ik ben nog maar net thuis de deur uit maar toch voelt het elke ochtend een beetje als thuiskomen wanneer ik aankom aan mijn gezellige bureau vol groene plantjes terwijl ik de verse koffie ruik.

De geschiedenis van het Baldwin kantoorZodra je ons gebouw binnenkomt en de oude trap neemt richting het Baldwin kantoor voel je de geschiedenis bij elke trede die je bewandelt. Het stukje gebouw waar de Baldwin medewerkers zitten is ooit de bureau geweest van de directeurs en het bestuur van de oude textielfabriek. De typemachines hebben nu plaatsgemaakt voor IMac’s, De oude bureaus zijn vervangen door standing desks en de ruimte is nu opgedeeld in bureaus, meetingrooms en een gezellige eetruimte.

In plaats van textiel worden er nu onder andere e-commerce websites gemaakt voor de fashion industrie. Dus op die manier zijn we nog altijd een beetje verbonden met onze ongelooflijk interessante textiel roots.

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen