Magento versus PrestaShop: welk e-commerce platform voldoet het best aan jouw noden?

Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste CMS te kiezen voor jouw online shop, want die beslissing heeft een grote impact op de toekomst van jouw webshop. Er zijn zoveel goede platforms, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we twee belangrijke platforms tegenover elkaar geplaatst. Magento en PrestaShop zijn alle twee uitstekende e-commerce platforms, maar welke past het best bij jouw bedrijf?

Best ecommerce platform Magento vs Prestashop

 

PrestaShop en Magento 2 zijn beide open-source e-commerce platforms met veel features. Dat wil zeggen dat beide platforms flexibel zijn en eindeloos kunnen worden gepersonaliseerd. PrestaShop werd gereleased in 2007. Magento kwam al uit in 2001, en presenteerde in 2015 zijn geüpdatete versie, Magento 2. Beide worden gebruikt door duizenden online shops. Maar welke past het best bij wat jij nodig hebt? Let’s compare!

Kies voor jezelf wie de battle wint: Magento of PrestaShop. Want uiteindelijk draait het toch om de beste oplossing vinden voor al jouw noden

#1 Resources en technische vereisten

PrestaShop draait op vier operating systems: Windows, Linux, Mac en PHP 5.6+. Magento draait op Linux en PHP 7. Nieuwsgierig naar de server-vereisten? We verklappen je al dat Magento meer resources nodig heeft.

Magento (de nieuwste versie, 2.3):

  • Een minimum van 2GB RAM
  • Gebruikers moeten Apache 2.2 of 2.4 hebben, of nginx 1.x webserver
  • Gebruikers moeten MySQL 5.6 of 5.7 hebben
  • Ondersteunde PHP: 7.1.x of 7.2.x (vanaf september 2019, zal Magento 2.3.3 PHP 7.3.x ondersteunen)

PrestaShop (versie 1.7):

  • Een minimum van 256 MB RAM nodig
  • Gebruikers moeten een Apache webserver hebben (2.2 of recenter), of nginx 1.x webserver
  • Gebruikers gebruiken het best MySQL 5.6 of recenter
  • Ondersteunde PHP: 5.6 of recenter

#2 Mogelijkheden voor e-commerce

Toch is PrestaShop een gedegen concurrent voor Magento. Dankzij het aantal templates, gemakkelijke website builders en payment gateway oplossingen, zit PrestaShop Magento op de hielen.In termen van features, kan geen enkel e-commerce platform winnen van Magento. De Magento Marketplace staat bol van add-ons, modules en personaliseerbare templates voor je webshop. Coca-Cola, Huawei, Christian Louboutin, HP, Sigma Beauty, and Nestle Health Science care zijn enkele grote bedrijven die Magento 2 gebruiken. PrestaShop heeft niet zoveel bekende merken

Beide platforms bieden de basis functionaliteiten die een e-commerce platform nodig heeft. Toch zorgt het aantal en de kwaliteit van de Magento features voor e-commerce ervoor dat het platform de absolute winnaar blijft. Maar als je gewoon op zoek ben naar een basis webshop zonder veel meer, is PrestaShop uitstekend!

Wist je dat Baldwin graag bijdraagt aan de Magento Community? Lees hier hoe we een nieuwe module ontwikkelden voor Magento: FAN Courier module for Magento 2.

#3 Gebruiksgemak

Als het aankomt op installatie en maatwerk, wint PrestaShop de strijd van Magento 2.

PrestaShop heeft een interface dat met een beetje moeite zelfs door een beginner kan worden gebruikt. Magento heeft een veel complexere architectuur, dat meer technische kennis vraagt. Als je Magento wil gebruiken, heb je het best ofwel zelf kennis over het product, of kan je vertrouwen op een ervaren developer.

Wat betreft het gebruik na de installatie, heeft Magento 2 een gebruiksvriendelijkere admin dashboard dan PrestaShop. Alle functionaliteiten zijn intuïtief en laten toe dat iedereen gemakkelijk een online shop kan beheren.

Hier enkele interessante trends, gepubliceerd door builtwith.com

  • 539.199 live websites gebruiken Magento
  • 374.623 live websites gebruiken PrestaShop

#4 Beveiliging

Beide CMS garanderen alle beveiligingsmaatregelen die een online shop nodig heeft om een veilig shopping proces te waarborgen. Aangezien data inbreuken echt nefast zijn voor jouw bedrijf en haar reputatie, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw webshop geen zwakke plekken heeft. Magento 2 brengt vaak nieuwe versies uit die security fixes bevatten. Om er zeker van te zijn dat jouw Magento shop een krachtige beveiliging heeft, volstaat het om de shop up-to-date te houden.

#5 Prijs

Beide platformen bieden gratis versies – die zijn populair bij ondernemers met een gelimiteerd budget. PrestaShop biedt een paar betalende modules aan die je nodig hebt om enkele functionaliteiten toe te voegen aan je webshop. Magento 2 biedt ook een betalende versie, inclusief verschillende geavanceerde functies die handig zijn voor webshops.

#6 Support

Eén van de voordelen van een open-source platform zijn de wereldwijde communities en de documentatie. Zowel Magento als PrestaShop hebben een grote community van gebruikers die bereid zijn om je te helpen met elk probleem. Je kan ook officiële documentatie gebruiken als hulpbron voor beide platforms. Een extra voordeel van Magento is het officiële support team dat je kan inschakelen als je een betalende versie gebruikt.

Conclusie

We kunnen geen heldere conclusie trekken over Magento versus PrestaShop omdat elk platform zijn eigen voordelen biedt.

Beide zijn uitstekende e-commerce platforms. Je keuze moet vooral afhangen van wat jij nodig hebt. PrestaShop is de ideale oplossing voor kleine bedrijven met een laag budget die op zoek zijn naar een basis webshop – maar is niet zo ideaal voor grotere bedrijven. Magento 2 past meer bij ondernemers die de mogelijkheid willen openhouden om in de toekomst uit te breiden en die hun merk willen onderscheiden van dat van de concurrentie door middel van een gepersonaliseerde webshop. Magento 2 biedt een geweldige controle over elk aspect van je bedrijf.

Als je graag persoonlijk advies wil over welk platform het best bij jouw bedrijf past, aarzel dan niet om ons te contacteren! 

Artikels die je misschien ook interesseren:

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen