Hoe migreer je jouw Magento 1 webshop naar Magento 2?

Misschien is een Magento migratie van je webshop niet jouw nummer één prioriteit, toch zou je het moeten overwegen. Niet alleen omdat de support wegvalt vanaf juni 2020. Er zijn nog veel andere redenen waarom Magento 2 beter is dan Magento 1: de nieuwe versie brengt namelijk belangrijke verbeteringen met zich mee op vlak van technologie, modulariteit en uitvoering.

Het einde van Magento 1 is in zicht. Een migratie biedt een opportuniteit voor zowel e-commerce bureaus als voor de klant.

Magento 2.x is helemaal anders dan Magento 1.x. Dat wil zeggen dat al het maatwerk dat voltooid werd op Magento 1.x opnieuw moet worden gemaakt voor de nieuwe webshop.

Wat zijn de voordelen van de overstap naar Magento 2.x?

Magento 2 is ontworpen om enkele belangrijke uitdagingen van Magento 1 te overwinnen

 • Uitvoering en schaalbaarheid: Magento 2 presteert beter dan Magento 1 op vlak van alle use cases. De belangrijkste feature is de built-in full page cache, waardoor Magento 2 50% sneller is. Dit leidt tot meer conversies en staat Magento 2 toe om meer bestellingen te verwerken in dezelfde tijdsduur.
 • Vlotte aanpassingen: Magento 2 is gebouwd met maatwerk in het achterhoofd. Veel van de structuur is herschreven in gemakkelijk te ontleden en op maat te maken modules. Bovendien levert het een waaier aan methodes en tools die developers de mogelijkheid geven om verder uit te werken en aan te passen aan jouw webshop.
 • Security & reguliere updates: Magento 2 biedt reguliere updates aan met verbeteringen en security patches.
 • Gemakkelijk in gebruik & verbeterde SEO capaciteiten
 • De check-out ervaring: Magento 2 leidt tot minder verlaten winkelmandjes omwille van verschillende redenen: een snellere check-out, meer betaalmethoden, meer verzendopties & de mogelijkheid om uit te checken als gast. De check-out ervaring is veel vlotter en simpeler vergeleken met Magento 1.
 • De verbeterde admin omgeving: gedaan met de sombere, grijze omgeving van Magento 1. Tijd voor een vernieuwde back-office. De vernieuwde omgeving is niet alleen mooier, maar maakt het bovendien gemakkelijker om een echte impact te hebben op jouw webshop. Zo heeft het Magento team features toegevoegd die het onder andere mogelijk maken om een rapport te creëeren om je sales te monitoren. De nieuwe UI is cleaner, moderner en instinctiever. Geraffineerde overzichten van jouw bestellingen, facturen, klanten en CMS content maken allemaal deel uit van het nieuwe Magento platform.
 • De update: Het is uiterst belangrijk om jouw webshop up-to-date te houden met de laatste versie. Wekelijks worden er beveiligingsinbreuken ontdekt. Als eigenaar van een webshop ben je verplicht om je shop veilig te houden voor je klanten. Omdat dit proces zo belangrijk is, is Magento 2 ontwikkeld om gemakkelijk te zijn in onderhoud. Updates kunnen worden geïnstalleerd zonder risico’s.
 • Mobile friendly: Tegenwoordig bezit 80% van internetgebruikers een smartphone. Magento 2 is meer mobile friendly dan Magento 1 dankzij een responsief thema en een aangepaste check-out.

Alvorens je begint aan de Magento migratie

De Magento migratie is een uitgelezen kans om een inventaris op te maken en te evalueren wat kan blijven en wat niet moet worden overgezet naar de nieuwe webshop.
Analyseer of alle elementen compatibel zijn met de Magento 2 versie. Controleer uiteraard ook of je een complete back-up hebt gemaakt van jouw webshop, inclusief de noodzakelijke databases, mappen en bestanden.

Voor de Magento migratie wordt niet de live webshop, maar een cloned database gebruikt. Het is aangeraden om bij de overstap van Magento 1 naar Magento 2 te starten met de import van een beperkte set data.

Na grondige tests kan de rest van de data overgezet worden. Controleer zeker of alle elementen compatibel zijn met Magento 2. Zorg ervoor dat je na de installatie de volgende optie in jouw config.xml instelt: “<direct_document_copy>1</direct_document_copy>”.

De stappen die je moet ondernemen voor een Magento migratie

 • Installatie van extensies van derden
 • Website/Store/Storeview set-up
 • Magento Configuratie
 • Theme Configuratie
 • Product, Categorie en Customer Attributes creatie
 • Content migratie
 • Tax Rates

Magento migratie van magento 1 naar magento Baldwin

Magento migratie plan

De upgrade van Magento 1 webshops naar Magento 2 is een re-platforming proces en kan soms voor problemen zorgen. Hier is een lijst met de meest voorkomende problemen en hoe je ze kan vermijden. Magento biedt dan wel een data migratie-tool aan, toch we raden je af om er blind op te vertrouwen. Kies ervoor om samen te werken met een team van Magento gecertifieerde experts die de kennis en ervaring hebben die je nodig hebt.

#1 Migreer alleen de nodige data 

De Magento-migratie is een gelegenheid om jouw e-commerce platform te verbeteren. Raak niet gehecht aan oude, slechte set-ups en laat fouten uit het verleden achter.

Hier is een korte lijst met de belangrijkste elementen die je moet bijhouden:

 • Klantengegevens
 • Categorisatie
 • Product Data
 • Bestelgeschiedenis

#2 Krijg zo snel mogelijk data in het systeem:  testen tijdens het vroegste stadium is het beste wat je kan doen wanneer je je webshop migreert. Jouw developers zullen ook echte data hebben om mee te werken, wat een groot pluspunt is.

#3 Ruim onnodige data op: elke uitgeschakelde module laat data achter. Zie de migratie als een kans op jouw database op te ruimen.

#4 Test het importproces verschillende keren: op die manier ben je zeker dat het proces consistent is en onafhankelijk van manuele stappen.

#5 Voer updates uit via de migratie tool: zo breng je alleen nieuwe veranderingen mee en bespaar je tijd.

#6 Re-evalueer extensies die geïnstalleerd zijn op jouw huidige webshop: Welke extensies zijn geïnstalleerd? Heb je die ook nodig in je nieuwe webshop? Is er een Magento 2 versie beschikbaar van die extensies?

#7 Re-evalueer de custom features: Niet alle features zijn default. Soms ontwikkelen we features op maat van jouw project. Maak een lijst en check of ze beschikbaar zijn voor de nieuwe webshop.

#8 Re-evalueer je hosting: Magento 2 maakt gebruik van een moderne technologie stack. Contacteer jouw hosting partner om te controleren of ze kunnen voldoen aan de minimum vereisten. Het is een groot voordeel als ze als ervaring hebben met de hosting van Magento 2 webshops.

Data Migratie-tool

Magento 2 biedt een standaard migratie-tool om het migratieproces minder pijnlijk te maken. Hou er wel rekening mee dat het nog steeds geen simpel proces is.

Wat de tool kan overzetten:

 • Instellingen: laat toe om configuratie instellingen te migreren
 • Data: bulk migratie van jou belangrijkste data zoals producten, categorieën, bestelgeschiedenis, CMS pagina’s en blocks.
 • Delta: Dit maakt het mogelijk om incrementele gegevensupdates uit te voeren vanaf uw Magento 1-platform. Deze kunnen van pas komen als u een migratie uitvoert en de nieuwste updates wilt migreren.

Wat de tool niet kan overzetten:

 • Media bestanden: zoals product afbeeldingen, afbeeldingen van jouw CMS pagina, PDF’s
 • Storefront design: zoals eerder beschreven is de kernarchitectuur van Magento 2 anders dan van Magento 1. Dat betekent dat styling en thema’s van jouw huidige shop niet kunnen worden overgezet. Er moet dus een nieuw thema worden opgezet die compatibel is met de architectuur van Magento 2.
 • ACLs (Access Control Lists) en Admin users: dit zijn de regels bepaald door de gebruikers.

Een Magento 2 migratie is geen gemakkelijk proces en vereist veel technische kennis. Wil je er zeker van zijn dat je een veilige migratie voor je webshop uitvoert? Twijfel dan niet om een team van experts aan te nemen.

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen