Hoe word je een expert in smartphone fotografie? Een gids voor ondernemers

De fotokwaliteit van smartphones wordt steeds beter en beter. De technologie heeft een lange weg afgelegd en blijft ons verbazen over de hoge kwaliteit foto’s die we kunnen maken met het kleine doosje in onze broekzak. Bovendien heb je je smartphone altijd bij de hand. Je hoeft dus niet langer met zware camera’s rond te zeulen om fantastische foto’s voor uw website te maken. Met behulp van deze gids zal iedereen weggeblazen worden door de kwaliteit van je smartphone foto’s!

Tips & Tricks

De kwaliteit van uw foto’s van producten of mensen hangt af van de camera van de telefoon die u gebruikt, maar nog meer van hoe u hem gebruikt. Neem even de tijd om na te denken over wat je wilt fotograferen en welk verhaal je met de foto wilt vertellen. Ook al is het ‘maar een smartphone-foto’, overhaast hem nooit.

1. Consistentie

Een van de belangrijkste dingen om naar te streven, om een aantrekkelijke serie foto’s te maken, is consistentie in je werk. Houd dezelfde stijl aan om geloofwaardigheid uit te stralen en een unieke en professionele uitstraling te creëren. Je kunt bijvoorbeeld dezelfde neutrale achtergrond, presets, kleurenpalet, enz. gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een samenhangend element is verplicht als je professioneel wilt overkomen.

smartphone photography

2. Gebruik natuurlijk licht

Smartphones hebben de neiging om de beste foto’s te maken bij helder daglicht. Probeer het gebruik van de flitser te vermijden, omdat het moeilijker is om een geweldige smartphone foto te maken met een flitser. Je kunt ook proberen om de foto iets helderder te maken met de tool ‘Belichting’.

3. Gebruik de zoom niet
Ook al heb je een smartphone met geweldige cameratechnologie, zodra je zoomt, verlies je veel kwaliteit. Er zijn twee eenvoudige oplossingen voor dit probleem. Je kunt gewoon dichter bij je onderwerp gaan staan. Of, als dat onmogelijk is, snijd je foto achteraf bij, op deze manier lever je niet in op kwaliteit. Vertrouw ons hierin!

4. Zet het raster aan
Gebruik rasterlijnen om een betere compositie te maken en je foto in balans te brengen. Dit is een eenvoudige, maar effectieve tip voor smartphone-fotografie.

5. Houd je telefoon stil
Een voor de hand liggende tip, maar o zo belangrijk. Voorkom onduidelijke foto’s door je telefoon dicht tegen je lichaam te houden. Op die manier zijn je handen stabieler. Als je geen vaste handen hebt, kun je overwegen een statief te kopen of een stapel boeken te gebruiken.

6. Gebruik negatieve ruimte

Negatieve ruimte is de ruimte rond en tussen objecten in een afbeelding. Als je deze ‘lege’ ruimte opneemt, zal je object meer opvallen. Enkele voorbeelden van negatieve ruimte zijn een open veld, een muur, water, enz.

use of negative space

7. Zet de focus juist

Veel van de beste foto’s focussen alleen op het detail van een product of op één interessant onderwerp. Om het onderwerp te laten opvallen, moet het niet het hele kader beslaan. Bovendien moet tweederde van de foto negatieve ruimte bevatten. Neem de tijd om de juiste positie te vinden, laat de camera de juiste focus vinden en schiet! U kunt ook op het scherm tikken op de plaats waar u wilt dat de camera scherpstelt.

8. Maak meerdere opnamen

Het is gewoon een wiskundig ding. Hoe meer foto’s je neemt, hoe groter de kans dat één ervan je perfecte foto is. Tip: houd gewoon de cameraknop ingedrukt om meerdere foto’s achter elkaar te nemen in de burst-modus.

9. Maak de lens schoon

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar is erg belangrijk als je foto’s maakt met je smartphone. Aangezien je telefoon gedurende de dag veel stof en vuil verzamelt.

Kies je onderwerp

Elke website is anders. Of je nu portretten van je werknemers wil maken voor de ‘meet the team’-pagina, of foto’s van je producten wil nemen voor je productpagina, met de juiste trucs komt alles goed.

Portretfotografie

Maak een ‘meet the team’-pagina die iedereen achterover doet slaan! Neem foto’s van je werknemers, je klanten of je collega’s om je website te personaliseren. Vergeet uiteraard niet om eerst hun goedkeuring te vragen.

Smartphone photography voor bedrijven

Foto’s vertellen niet alleen het verhaal van de persoon op de foto, maar ook het verhaal van je bedrijf. De stijl van de foto’s toont de bezoekers van jouw website wat voor bedrijf je bent. Creatieve portretten passen bijvoorbeeld meer bij jonge en trendy bedrijven, terwijl neutralere foto’s perfect zijn voor stijlvolle bedrijven. Kies een stijl dat bij jullie verhaal past en blijf die stijl dan gebruiken (we zijn echt wel serieus over consistentie!). Is jouw team bijvoorbeeld een groep van stoere straatwerkers of boeren en je wilt hun robuustheid benadrukken? Ga voor zwart-wit of voor kleur met een hoog contrast. Heb je een creatief team, gebruik accessoires om de nadruk te leggen op de originaliteit van hun werk etc. Wordt er niet gezegd dat een foto meer zegt dan duizend woorden? Gebruik ze om te tonen wie je bent en waar je voor staat.

Gratis extra tip voor portretten:

Zorg ervoor dat je de juiste kadrering gebruikt. Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden als je portretten fotografeert en bewerkt. Vermijd ten eerste om foto’s uit te snijden op de gewrichten van het model. Dat betekent: vingers, tenen, ellebogen, polsen en knieën. Je wilt absoluut vermijden dat een ledemaat geamputeerd lijkt als dat niet echt zo is. Neem ook geen foto’s van het hoofd alleen. Dat is nooit flatterend. Fotografeer ten minste ook de nek, en laat genoeg ruimte boven en onder het hoofd. Ook de achtergrond is belangrijk bij portretfotografie. Gebruik geen te drukke achtergrond die de aandacht afleidt.

Food fotografie

voedsel fotografie tips en apps

Licht is, meer nog dan in portretfotografie, van levensbelang in food fotografie. Krijg controle over de schaduwen om het verschil te maken tussen een foto van een product en een professionele foto die je doet watertanden.

Gefilterd licht werkt het best voor food fotografie. Anders dan de meesten denken, is de perfecte dag om foto’s te nemen dus niet een zonnige dag, maar een bewolkte.

Sterk zonlicht creëert namelijk donkere schaduwen die jouw foto kunnen verpesten. Je kan dat probleem oplossen door simpelweg een wit blad papier te plaatsen tussen het subject en de lichtbron.

Hoe maak je onweerstaanbare shots van voedsel? Denk na over de kleuren, de compositie, en de achtergrond. Want een foodfoto is nooit gewoon een foto van voedsel. Neem de tijd om na te denken over hoe je je product wilt vastleggen vooraleer je begint met fotograferen.

Gratis extra tip voor food fotografie:

Probeer verschillende hoeken uit totdat je de hoek vindt die het beste werkt voor je foto en het onderwerp het beste tot zijn recht laat komen. Je kunt je eten netjes rangschikken, want een goede compositie is de sleutel tot geweldige food fotografie. Een laatste tip is om de scène te versieren. Dit kun je doen met kruiden, een mooie lepel, fruit, chocolade etc.

Wil je ook meer leren over product- of fashionfotografie? Bekijk dan hier onze tips en tricks.

Smartphone fotografie trends voor 2021

Minimale bewerking
Houd je fotobewerking eenvoudig. Mensen zijn steeds meer op zoek naar authenticiteit en verwachten echte onbewerkte beelden te zien. Natuurlijk kun je kleine bewerkingen op de foto’s aanbrengen. Maar hou het zo natuurlijk mogelijk zodat het niet opvalt.

Vintage look
Een vintage look met een korrelige textuur is een grote trend voor 2021. Je kunt dit effect creëren met de korrelinstellingen in een foto-app zoals VSCO of lightroom.

In-feed color blocking
Deze trend kan je feed er samenhangender en professioneler uit laten zien. Je kunt een kleurenschema gebruiken voor al je posts en tinten gebruiken die goed werken. Een visuele planner helpt bij het plannen van je foto’s en zorgt ervoor dat je feed er pro uitziet.

Goede apps om je foto’s te bewerken

Smartphone fotografie bewerking apps

Ook al pas je al deze tips toe en je foto’s zien er geweldig uit, ze achteraf bewerken maakt echt het verschil tussen middelmatige en professioneel ogende foto’s.

Je hoeft niet meteen te investeren in Adobe Photoshop. Er zijn genoeg apps voor jouw smartphone die een hoop standaard bewerkingen kunnen aanbieden. Experimenteer met verschillende apps, afhankelijk van de features die je nodig hebt voor jouw stijl. Eens je jouw app hebt gevonden, blijf die dan gebruiken en behoud steeds hetzelfde bewerkingsproces om een samenhangende en mooie collectie foto’s te creëeren. Hier zijn enkele apps die wij graag gebruiken:

VSCO

VSCO heeft een beperkte gratis versie. Om meer filters en andere features te kunnen gebruiken, heb je de betalende versie nodig. De app heeft goede presets, filters en edit tools. VSCO is een ideale app om een samenhangende look te creëeren voor al je foto’s omdat je je bewerkingen kunt kopiëren op andere foto’s. 

Snapseed

Snapseed biedt heel veel edit tools, inclusief een blur functie om je achtergrond wazig te maken. Perfect voor zowel portretten als productfoto’s. 

Foodie

Speciaal ontwikkeld voor foodies. De app heeft meer dan dertig filters en bewerkingen om jouw foodfoto’s om te toveren tot kunstwerkjes.

Adobe Lightroom

Lightroom Mobile is een geweldige foto-app voor iedereen die het beste uit zijn foto’s wil halen en veel tijd aan bewerkingen wil besteden. Maar het kan te ingewikkeld zijn voor foto’s waarop je niet meer wilt bewerken dan een snelle opheldering, bijsnijden of speciaal effect voordat je ze deelt.

 

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen