Hoe word je een expert in smartphone fotografie? Een gids voor ondernemers

De camera-technologie van smartphones heeft een lange weg afgelegd. Het blijft ons verrassen hoe kwalitatief de foto’s zijn die we vandaag kunnen nemen met het kleine doosje in onze broekzak. Soms zelfs beter dan de foto’s van een professionele camera. Je hoeft dus niet meteen te investeren in een dure camera als je mooie foto’s wilt nemen voor op je website. Volg gewoon onze gids voor smartphone fotografie en je foto’s zullen iedereen verrassen! 

Wat je altijd moet onthouden…

Als je producten of mensen fotografeert hangt veel af van de camera van jouw smartphone, maar nog meer van hoe je die camera hanteert. Neem de tijd om na te denken over wat je wilt fotograferen en welk verhaal je wilt vertellen met de foto. Ook al is het ‘gewoon een smartphone foto’, overhaast je nooit.

Smartphone Photography tips

1. Eerst en vooral, wat we niet genoeg kunnen benadrukken: wil je een aantrekkelijke verzameling foto’s maken, dan heb je consistentie nodig. Houd dezelfde stijl aan om chaos of een slordige en onprofessionele look te vermijden.

Je kan bijvoorbeeld altijd dezelfde neutrale achtergrond gebruiken; altijd een zwart-wit-filter toevoegen; de achtergrond wazig maken; dezelfde accessoires toevoegen aan elke foto; etc. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een samenhangend element is nodig als je professioneel wil lijken. 

2. Zorg voor genoeg licht. In de regel nemen smartphones nog steeds de beste foto’s in helder daglicht. Probeer de flash te vermijden, zet je subject liever voor het raam, of neem je foto’s gewoon buiten

3. Gebruik nooit de zoom! Ook al heb je een smartphone met geweldige camera-technologie, als je zoomt boet je heel veel in aan kwaliteit. Er zijn twee simpele oplossingen voor dit probleem. Je kan ofwel gewoon dichter bij je subject gaan staan. Ofwel, als dat niet lukt, crop je je foto’s gewoon achteraf.

4. Zet je cameraraster aan om betere composities te maken. Dit is een simpele maar heel efficiënte tip voor smartphone fotografie. 

5. Zorg dat je telefoon niet beweegt. Een voor de hand liggende, maar oh zo belangrijke tip. Om bewogen foto’s te vermijden, kan je je telefoon dicht bij je lichaam houden. Op die manier zijn je handen standvastiger. Heb je echt geen vaste handen, gebruik dan een statief of een stapel boeken.

6. Zorg voor een juiste focus. Focus op een detail van jouw product, of als je personen fotografeert, focus dan op een van hun ogen. Geef je camera de tijd om de juiste focus te vinden en… shoot!
Of kies voor een gedeeltelijke focus en maak de achtergronden vervagen onscherp. (blur effect) 

7. Neem meerdere foto’s. Dit is gewoon wiskundige logica: hoe meer foto’s je neemt, hoe groter de kans is dat een van hen de perfecte shot is. Een tip voor Iphone-gebruikers: hou de cameraknop ingedrukt om meerdere foto’s na elkaar te schieten. Live foto’s of Motion foto’s – een soort van korte video die bestaat uit verschillende foto’s – is ook een heel goede manier om het perfecte moment op camera vast te leggen. Jammergenoeg is dat alleen nog maar mogelijk op Iphone en de nieuwere versies van Samsung Galaxy. 

Kies je onderwerp

Elke website is anders. Of je nu portretten van je werknemers wil maken voor de ‘meet the team’-pagina, of foto’s van je producten wil nemen voor je productpagina, met de juiste trucs komt alles goed.

Portretfotografie

Maak een ‘meet the team’-pagina die iedereen achterover doet slaan! Neem foto’s van je werknemers, je klanten of je collega’s om je website te personaliseren. Vergeet uiteraard niet om eerst hun goedkeuring te vragen.

Smartphone photography voor bedrijven

Foto’s vertellen niet alleen het verhaal van de persoon op de foto, maar ook het verhaal van je bedrijf. De stijl van de foto’s toont de bezoekers van jouw website wat voor bedrijf je bent. Creatieve portretten passen bijvoorbeeld meer bij jonge en trendy bedrijven, terwijl neutralere foto’s perfect zijn voor stijlvolle bedrijven. Kies een stijl dat bij jullie verhaal past en blijf die stijl dan gebruiken (we zijn echt wel serieus over consistentie!). Is jouw team bijvoorbeeld een groep van stoere straatwerkers of boeren en je wilt hun robuustheid benadrukken? Ga voor zwart-wit of voor kleur met een hoog contrast. Heb je een creatief team, gebruik accessoires om de nadruk te leggen op de originaliteit van hun werk etc. Wordt er niet gezegd dat een foto meer zegt dan duizend woorden? Gebruik ze om te tonen wie je bent en waar je voor staat.

Gratis extra tip voor portretten:

Zorg ervoor dat je de juiste kadrering gebruikt. Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden als je portretten fotografeert en bewerkt. Vermijd ten eerste om foto’s uit te snijden op de gewrichten van het model. Dat betekent: vingers, tenen, ellebogen, polsen en knieën. Je wilt absoluut vermijden dat een ledemaat geamputeerd lijkt als dat niet echt zo is. Neem ook geen foto’s van het hoofd alleen. Dat is nooit flatterend. Fotografeer ten minste ook de nek, en laat genoeg ruimte boven en onder het hoofd.

Food fotografie

voedsel fotografie tips en apps

Licht is, meer nog dan in portretfotografie, van levensbelang in food fotografie. Krijg controle over de schaduwen om het verschil te maken tussen een foto van een product en een professionele foto die je doet watertanden.

Gefilterd licht werkt het best voor food fotografie. Anders dan de meesten denken, is de perfecte dag om foto’s te nemen dus niet een zonnige dag, maar een bewolkte.

Sterk zonlicht creëert namelijk donkere schaduwen die jouw foto kunnen verpesten. Je kan dat probleem oplossen door simpelweg een wit blad papier te plaatsen tussen het subject en de lichtbron.

Hoe maak je onweerstaanbare shots van voedsel? Denk na over de kleuren, de compositie, en de achtergrond. Want een foodfoto is nooit gewoon een foto van voedsel. Neem de tijd om na te denken over hoe je je product wilt vastleggen vooraleer je begint met fotograferen.

Gratis extra tip voor food fotografie:

Gebruik negative space. Dat betekent dat je het best vermijdt om tot heel dicht tot bij je product in te zoomen, maar beter genoeg plaats laat rondom je product. Gebruik een neutrale achtergrond zodat je product opvalt. Een foto met genoeg negative space is gewoonweg comfortabeler om naar te kijken.

Wil je ook meer leren over product- of fashionfotografie? Bekijk dan hier onze tips en tricks.

Goede apps om je foto’s te bewerken

Smartphone fotografie bewerking apps

Ook al pas je al deze tips toe en je foto’s zien er geweldig uit, ze achteraf bewerken maakt echt het verschil tussen middelmatige en professioneel ogende foto’s.

Je hoeft niet meteen te investeren in Adobe Photoshop. Er zijn genoeg apps voor jouw smartphone die een hoop standaard bewerkingen kunnen aanbieden. Experimenteer met verschillende apps, afhankelijk van de features die je nodig hebt voor jouw stijl. Eens je jouw app hebt gevonden, blijf die dan gebruiken en behoud steeds hetzelfde bewerkingsproces om een samenhangende en mooie collectie foto’s te creëeren. Hier zijn enkele apps die wij graag gebruiken:

VSCO

VSCO heeft een beperkte gratis versie. Om meer filters en andere features te kunnen gebruiken, heb je de betalende versie nodig. De app heeft goede presets, filters en edit tools. VSCO is een ideale app om een samenhangende look te creëeren voor al je foto’s omdat je je bewerkingen kunt kopiëren op andere foto’s. 

Snapseed

Snapseed biedt heel veel edit tools, inclusief een blur functie om je achtergrond wazig te maken. Perfect voor zowel portretten als productfoto’s. 

Foodie

Speciaal ontwikkeld voor foodies. De app heeft meer dan dertig filters en bewerkingen om jouw foodfoto’s om te toveren tot kunstwerkjes.

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen