Wat is Lochting? Baldwin’s grootste project

De apothekerswereld heeft te maken met een grote verschuiving van offline naar online aanwezigheid. Omdat online pure players blijven groeien en hun prijzen dalen i.v.m. de lokale apotheken, hebben zij dringend behoefte aan een digitale revisie. De oplossing? Lochting! Lochting combineert de sterke punten van technologie met die van de apotheken. Lokale apotheken zullen de prijzenslag niet winnen, maar ze kunnen wel hun vele andere sterke punten uitspelen. Tijdige levering van medicatie, uitgebreide persoonlijke dienstverlening, diepgaand advies en een voortdurende uitbreiding van eerstelijnszorg (zoals vaccinaties). De universele uitdaging ligt in het naadloos integreren van deze voordelen in digitale oplossingen.

Wat is Lochting? 

Om Lochting te begrijpen, moet je begrijpen wat apotheken dagelijks gebruiken. Meerdere platformen die bedoeld zijn om te helpen met een klein deel van zijn dagdagelijkse taken.  Een softwareplatform voor alle verkopen, een programma voor de robot voorraad, een aparte website of webshop, een databaseplatform voor alle producten en een platform voor het beheer van hun tv-schermen en automaten. Lochting heeft al deze verschillende aspecten gebundeld in één uniform handelsplatform met volledig verbonden verkoop-, database- en communicatiekanalen. We hebben het eigenlijk over een 360°-benadering.

Het platform van Lochting draait rond drie kern oplossingen:

  • Webshop: Zorgt voor online aanwezigheid van de apotheker, zodat hij zijn patiënten een betere service kan aanbieden. 
  • Digital Signage: Klanten op elk moment voorzien van cruciale informatie.  
  • Verkoopautomaat (Robot): 24/7 beschikbaarheid waarmee u de verkoop kunt stimuleren, ook buiten uw openingstijden. Koppeling met de webshop is mogelijk, waardoor klanten nog beter bediend worden.

Daarnaast automatiseert Lochting het catalogusbeheer, waardoor de bouwtijd van twee maanden naar slechts 30 minuten per apotheek gaat. En het beste deel? Dit alles tegen een fractie van de initiële investeringskosten.

Lochting world

Lochting partners

Om dit alles te bereiken heeft Lochting partners nodig uit de farmaceutische industrie. Meditech, specialist op het gebied van robots en automatisering, heeft de eerste steen gelegd. Lochting is de nieuwste toevoeging aan hun toch al indrukwekkende portfolio. We hebben het mogelijk gemaakt om hun automaat (MT.Matic) en tv-schermen (MT.Vision) te integreren in het Lochting-platform. Daarnaast maakten we het ook mogelijk om de webshop van Lochting te koppelen aan hun hardware. Hierdoor kunnen onze apothekers alle instellingen beheren op een gecentraliseerd systeem.

Uiteraard kun je geen producten verkopen zonder een database. Dat is waar Medipim in beeld komt. Medipim voorziet al 80% van alle Belgische apotheken van productinformatie, prijzen, afbeeldingen, video’s, brochures… Ze zijn de perfecte partner voor een groeiende database. Om de distributie van producten naar apotheken te vergemakkelijken, zijn we een samenwerking aangegaan met een bekend gezicht bij onze klanten: Febelco. Als Belgische toonaangevende coöperatieve groothandel met expertise in (para)farmaceutische producten, verzekerde een samenwerking met hen  een consistente en betrouwbare toeleveringsketen voor onze apothekers.

Toen het op webshops aankwam, moesten we buiten de farmaceutische wereld kijken. Baldwin, een digitaal bureau gespecialiseerd in Magento 2, Hyvä, WordPress en custom development, bleek de meest geschikte partner voor Lochting. Zij voorzien de apotheken van een gebruiksvriendelijke webshop die geen IT-kennis vereist om te beheren. Om de kwaliteit en veiligheid van de Lochting webshops te garanderen, werden deze gebouwd met Magento 2. 

Een van de sterkste punten van Lochting is de integratie met de apotheeksoftware van onze klanten. We zijn een samenwerking aangegaan met de huidige Belgische softwarebedrijven die voorraad-, prijs- en orderbeheer ontwikkelen voor apotheken. Deze integraties zijn een voortdurende inspanning die beide partijen blijven verrijken. Het doel is om volledig geautomatiseerde processen te hebben voor zowel webshops als verkoopautomaten. Op dit moment werken we samen met Farmad, Corilus, Officinal, Pharmony, iPharma, Sabco en Nextpharm. 

Ondertussen zijn de ogen van Lochting gericht op internationale horizon. We zetten al voet aan wal in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Australië. Deze uitbreiding brengt echter zijn eigen uitdagingen met zich mee – van culturele nuances tot juridische verschillen. De oplossing? Samenwerken met lokale distributeurs en strategieën op maat maken voor elke markt.

De impact van Lochting voor apotheken

De belangrijkste voordelen van Lochting zijn gebruiksvriendelijkheid, tijdbesparing en maatwerk. Het beschikt over een ingebouwde automatische piloot terwijl aanpassingen door de gebruiker mogelijk zijn. We bieden uitgebreide ondersteuning via handleidingen, tutorials en een klantenhelpdesk.

Uitdagingen voor apotheken: 

  • Gebrek aan tijd en kennis om te digitaliseren in een concurrerende omgeving.
  • Niet gekoppelde applicaties en leveranciers kosten tijd en geld.
  • Lokale bedrijven en e-commerce zijn niet naadloos geïntegreerd, waardoor productbeschikbaarheid en thuislevering problemen opleveren.
  • Overal klanten bedienen vereist een uniforme basis met naadloze gegevensstromen.

Oplossingen van Lochting: 

  • Lochting biedt een uniform verkoopbeheerplatform om patiënten efficiënt te bereiken.
  • Het Lochting-platform integreert webshop, app, digitale automaat, TV – schermen en productdatabase voor een eenduidig beheer van de verkoopkanalen.
  • Lochting biedt gestandaardiseerde sjablonen die de activiteiten stroomlijnen en een eenvoudige oplossing bieden voor naadloze integratie.

Innovatie Impact Award 2023

Op 12 oktober ontving Lochting haar meest prestigieuze award tot nu toe: de Innovation Impact Award van 2023 van FeWeb. De impact die Lochting de afgelopen jaren heeft gehad op zowel apotheken als patiënten is enorm. Met deze award zijn onze inspanningen en visie voor de toekomst officieel erkend. Het is een eer voor het hele Lochting team, maar ook een bewijs voor onze klanten dat ze de juiste keuze hebben gemaakt om hun positie in de toekomstige wereld te versterken. 

Met een ongelooflijk overzicht van alle verkoopgegevens, een database geleverd door Medipim, een eenvoudig te bouwen website en webshop in één, het beheer van zowel MT.Vision als MT.Matic van Meditech, is Lochting nog maar net begonnen. Ons uniforme platform zal alleen maar blijven groeien en onze klanten helpen om echt de apotheek van de toekomst te worden.

Lochting FeWeb awards

Conclusie

Het landschap van de wereldwijde retailers is aan het verschuiven en industrieën moeten zich aanpassen om niet het risico te lopen verouderd te raken. Lochting is een baken voor apotheken wereldwijd en laat zien hoe digitale transformatie niet alleen de bedrijfsvoering kan verbeteren, maar ook de klantervaring kan herdefiniëren. Door de belangrijkste uitdagingen frontaal aan te pakken en gebruik te maken van de beste technologie, bewijst Lochting dat traditie en innovatie harmonieus naast elkaar kunnen bestaan.

In deze reis van het herdefiniëren van apotheken is Lochting niet alleen een hulpmiddel of platform; het is een partner voor vooruitgang. We zorgen ervoor dat lokale apotheken onmisbaar blijven in een gedigitaliseerde wereld. Als we naar de toekomst kijken, is het duidelijk dat de impact van Lochting veel verder zal reiken dan de huidige reikwijdte, nieuwe normen zal stellen en misschien andere industrieën zal inspireren om hun eigen sprong in het digitale tijdperk te maken.

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen