De GA4-rapporten: hoe de gegevens te bekijken

Als agency begrijpen we hoe belangrijk het is om gegevens te gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen omtrent de prestaties van uw website. Google Analytics 4 (GA4) is een krachtig hulpmiddel dat waardevolle inzichten kan bieden in hoe bezoekers omgaan met uw website. Laten we eens kijken hoe je in uw GA4-rapporten kunt kijken om waardevolle inzichten over uw website te krijgen, inclusief tips over hoe je het rapporten kunt personaliseren.

Standaardrapporten in GA4 begrijpen

De standaardrapporten van GA4 geven je een breed overzicht van de prestaties van uw website. Hier zijn enkele van de belangrijkste rapporten waarmee je bekend moet zijn:

Dit rapport laat zien waar je websiteverkeer vandaan komt, inclusief de kanalen die het meeste verkeer genereren.

Pad: Rapporten => Acquisitie => Gebruikersacquisitie

Als je eenmaal in het rapport Gebruikerswerving bent, zie je allerlei informatie over hoe gebruikers je website vinden en er aankomen.

 

 

 

Hier zijn enkele van de belangrijkste statistieken en kenmerken van het rapport:

 • Gebruikers: Dit is het totale aantal gebruikers dat op je website is gekomen tijdens de geselecteerde tijdsperiode.
 • Nieuwe gebruikers: Dit is het aantal gebruikers dat je website voor het eerst bezoekt.
 • Sessies: Dit is het totale aantal sessies (d.w.z. bezoeken) aan je website tijdens de geselecteerde tijdsperiode.
 • Bouncepercentage: Dit is het percentage sessies dat resulteerde in een bounce (d.w.z. de gebruiker verliet je website zonder interactie).
 • Kanalen: In dit gedeelte wordt je verkeer uitgesplitst naar verschillende kanalen, zoals organisch zoeken, betaald zoeken, sociale media, direct verkeer en verwijzingsverkeer.

Als je de tabel bekijkt die alle gegevens bevat en je klikt op de dropdown van “Eerste gebruiker standaard kanaalgroep”, dan kun je de dimensie veranderen in bron, medium, bron/medium, campagne enz.

Je kunt eenvoudig het datumbereik voor het rapport aanpassen en je kunt de gegevens ook segmenteren op verschillende dimensies zoals land, apparaat of gebruikerstype – door op de (+) te klikken. Dit kan je helpen om een gedetailleerder inzicht te krijgen in hoe verschillende segmenten van je publiek omgaan met je website.

Betrokkenheid:

Als je eenmaal in het rapport Engagementoverzicht bent, zie je allerlei informatie over hoe gebruikers omgaan met je website.

Pad: Rapporten => Betrokkenheid => Overzicht

Hier zijn enkele van de belangrijkste statistieken en functies van het rapport:

 • Betrokkenheidspercentage: Dit is het percentage sessies dat langer dan 10 seconden duurde en waarbij meer dan één pageview of gebeurtenis betrokken was.
 • Gemiddelde betrokkenheidstijd: Dit is de gemiddelde tijd die gebruikers per sessie op uw website doorbrengen.
 • Actieve gebruikers: Dit is het aantal gebruikers dat de afgelopen 30 minuten actief was op je website.

Winstgevendheid:

Als je eenmaal in het rapport Monetization Overview bent, zie je allerlei informatie over hoe je website inkomsten genereert.

Pad: Rapporten => Winstgevendheid => Overzicht

Hier zijn enkele van de belangrijkste statistieken en kenmerken van het rapport:

 • Inkomsten: Dit is het totale bedrag aan inkomsten dat je website heeft gegenereerd tijdens de geselecteerde tijdsperiode.
 • Aankopen: Dit is het totale aantal aankopen dat gedurende de geselecteerde periode op je website is gedaan.
 • Producten: Hier zie je welke producten de meeste omzet genereren.

Retentie:

Dit rapport laat zien hoe vaak bezoekers terugkeren naar je website, wat een goede indicator kan zijn voor de loyaliteit van gebruikers.

Pad: Rapporten => Retentie

Standaard wordt het retentieoverzichtsrapport weergegeven. Dit geeft het percentage gebruikers aan die terugkeren naar je website of app na hun eerste bezoek. Je kunt het datumbereik voor het rapport aanpassen door op de datumbereikkiezer in de rechterbovenhoek te klikken. Daarnaast kan je het rapport ook filteren op doelgroep, acquisitiebron of een andere dimensie. Klik door op de knop “Vergelijking toevoegen” bovenaan het rapport en de gewenste filter te selecteren.

De GA4-rapporten aanpassen

Hoewel de standaard dashboards je veel waardevolle informatie kunnen bieden, kan het aanpassen van je GA4-rapporten je helpen om nog specifiekere inzichten te krijgen die zijn afgestemd op jouw bedrijfsbehoeften. Hier volgen enkele tips over hoe je het GA4-rapporten kunt personaliseren:

 1. Aangepaste gebeurtenissen maken: Met gebeurtenissen kun je specifieke acties op je website volgen, zoals klikken op een knop of het indienen van een formulier. Door aangepaste gebeurtenissen te maken, kun je de acties volgen die het meest relevant zijn voor je bedrijfsdoelen.
 2. Aangepaste conversies instellen: Met aangepaste conversies kun je specifieke acties volgen die leiden tot een conversie op je website, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het doen van een aankoop. Door aangepaste conversies in te stellen, kun je de acties volgen die het meest waardevol zijn voor je bedrijf.
 3. Aangepaste dimensies gebruiken: Met aangepaste dimensies kun je je gegevens segmenteren op basis van specifieke criteria die je definieert, zoals leeftijd, geslacht of geografische locatie. Door aangepaste dimensies te gebruiken, kun je een gedetailleerder beeld krijgen van hoe verschillende segmenten van je publiek omgaan met je website.
 4. Aangepaste rapporten maken: Met aangepaste rapporten kan je rapporten maken die zijn afgestemd op uw specifieke bedrijfsbehoeften. Je kan de statistieken en dimensies kiezen die het meest relevant zijn voor uw bedrijfsdoelstellingen en vervolgens deze rapporten gebruiken om meer gedetailleerde inzichten te krijgen in de prestaties van uw website.

GA4 is een krachtig hulpmiddel dat waardevolle inzichten kan bieden in hoe bezoekers omgaan met je website. Door de standaardrapporten in GA4 te begrijpen en je dashboards te personaliseren via aangepaste gebeurtenissen, aangepaste conversies, aangepaste dimensies en aangepaste rapporten, kunt je nog specifiekere inzichten krijgen die zijn afgestemd op uw bedrijfsbehoeften.

Benieuwd naar WAAROM je de rapportage al zou moeten veranderen? Je kunt meer lezen over Google Analytics 4.

Als je hulp nodig hebt bij het instellen van je GA4-account of bij het interpreteren van de rapporten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen