De BTW-regeling voor Webshops

Heeft een buitenlandse klant een bestelling geplaatst op jouw webshop? Spannend! Maar wat met de BTW regeling in zo’n geval?

Er spelen drie factoren mee in de berekening:

  • Verkoop je goederen of diensten?
  • Verzend je je bestelling naar een land binnen of buiten de EU?
  • Is de klant een particulier of een professioneel?

Goederen

Binnen de EU

Een particulier binnen België
Wanneer je goederen in je fysieke winkel verkoopt, ben je btw verschuldigd aan het land waar de aankoop plaatsvindt. Wanneer een Franse klant iets in jouw winkel koopt, betaal je dus btw aan de Belgische staat. Hetzelfde geldt voor verkopen via je webshop in eigen land.

Een particulier in een andere EU-lidstaat

Als je een goed verkoopt aan een particulier in een andere lidstaat van de EU en je betaalt of organiseert het vervoer ervan, dan wordt dit volgens de wet beschouwd als een verkoop op afstand.

In dit geval hangt het ervan af hoe vaak je verkoopt in dat land:

  • verkoop je enkel sporadisch in dat land, dan betaal je BTW in België.
  • overschrijdt je verkoop in het land een bepaald drempelbedrag, dan moet je je registreren als BTW plichtige in dat land en betaal je het plaatselijke BTW tarief.

De drempelbedragen voor elk Europees land vind je op deze pagina.

Een professioneel in een andere EU-lidstaat
Als je goederen aan een ander bedrijf verkoopt in een andere EU-lidstaat, dan hoef je geen BTW aan te rekenen, als die klant een geldig BTW-nummer heeft. Is dat niet het geval, dan betaal je het Belgische BTW-tarief. Bekijk hier of je klant een geldig BTW-nummer heeft.

Opgelet: Verkoop je producten met accijns, dan gelden er speciale regels.

Buiten de EU
Wanneer je goederen verkoopt aan een bedrijf of een particulier buiten de EU, hoef je geen btw aan te rekenen. De btw die je zelf hebt betaald op de goederen of diensten die je speciaal voor die verkoop hebt moeten aanschaffen, mag je wel van je aangifte aftrekken.

Opgelet: de verkoop kan enkel vrijgesteld worden van btw als er via elektronische weg een uitvoeraangifte bezorgd is aan de douanediensten.

Btw regeling belgie voor webshops

Diensten

BTW regeling binnen de EU

Aan particulieren binnen de EU

Volgens een Europese Richtlijn moeten sinds 1 januari 2015 alle ‘langs elektronische weg verrichte diensten’ in opdracht van particulieren en professionelen, worden belast in de lidstaat van de koper of opdrachtgever.

Als je bijvoorbeeld software verkoopt of hosting verzorgt aan buitenlandse klanten, dan betaal je BTW in het land van de koper.

Het is niet nodig om voor elk land waarin je een klant hebt een btw-nummer aan te vragen: je kunt de buitenlandse btw aangeven via een speciaal systeem op de website van de FOD Financiën, MOSS.

Aan professionelen binnen de EU
Als verkoper reken je geen btw aan, de koper moet deze verrekenen bij zijn maandelijkse of driemaandelijkse btw-aangifte.

BTW regeling buiten de EU

Aan particulieren en professionelen buiten de EU
Wanneer je diensten verkoopt aan consumenten buiten de EU, hoef je, behalve in enkele specifieke gevallen, geen btw aan te rekenen. De btw die je zelf hebt betaald op de goederen of diensten die je speciaal voor die verkoop hebt moeten aanschaffen, mag je wel van je aangifte aftrekken.

Bronnen ivm BTW regeling:
Europese Unie
Unizo

Hopelijk heb je veel bijgeleerd met dit artikel over de BTW regeling voor webshops.
Geinteresseerd in een e-commerce website? Lees zeker meer over de diensten die we bij Baldwin aanbieden.

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen