De GA4-rapporten: hoe de gegevens analyseren

Als agency begrijpen we hoe belangrijk het is om data te gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen over de prestaties van je website. Google Analytics 4 (GA4) is een krachtige tool die waardevolle inzichten kan bieden in hoe bezoekers interageren met je website. Laten we eens kijken hoe je je GA4-rapporten kan bekijken om zo waardevolle inzichten te krijgen over je website, inclusief tips over hoe je je rapporten kan personaliseren.

Het begrijpen van standaardrapporten in GA4

De standaardrapporten in GA4 bieden je een breed overzicht van de prestaties van je website. Hier zijn enkele van de belangrijkste rapporten waar je bekend mee moet zijn:

User Acquisition: 

Dit rapport laat zien waar je websiteverkeer vandaan komt, inclusief de kanalen die het meeste verkeer genereren.

Pad: Reports => Acquisition => User Acquisition

Als je in het rapport User Acquisition zit, zie je verschillende informatie over hoe gebruikers je website bereiken.

Hier zijn enkele van de belangrijkste metingen en functies van het rapport:

 • Users: Dit is het totaal aantal gebruikers dat tijdens de geselecteerde periode op je website actief was.  
 • New users:  Dit is het totaal aantal gebruikers dat je website voor de eerste keer bezocht. 
 • Sessions: Dit is het totale aantal sessies (d.w.z. bezoeken) aan je website tijdens de geselecteerde periode. 
 • Bouncepercentage: Dit is het percentage sessies dat resulteerde in een bounce (d.w.z. Dat de gebruiker je website heeft verlaten zonder ermee te interageren). 
 • Channels: Dit gedeelte verdeelt je websiteverkeer in verschillende kanalen, zoals organische zoekopdrachten, betaalde zoekopdrachten, sociale media, direct verkeer en verwijzingsverkeer. 

Als je naar de tabel kijkt waarin al deze gegevens staan en je klikt op de vervolgkeuzelijst van “First user default channel group”, kan je de dimensie wijzigen naar bron, medium, bron/medium, campagne, enz.

Je kan het datumbereik van het rapport gemakkelijk aanpassen, en je kan ook de gegevens segmenteren op verschillende dimensies zoals land, apparaat of gebruikerstype -door op de (+) te klikken. Dit kan je helpen een gedetailleerder inzicht te krijgen in hoe verschillende segmenten van je publiek interageren met je website.

Engagement:

Zodra je in het Engagement overzicht bent, zie je verschillende informatie over hoe gebruikers zich bezighouden met je website.

Pad: Reports => Engagement => Overview

Hier zijn enkele belangrijke metrics en kenmerken van het rapport:

 • Engagement Rate: Dit is het percentage van sessies dat langer dan 10 seconden duurden en meer dan één paginaweergave of gebeurtenis omvatten. 
 • Average Engagement Time: Dit is de gemiddelde tijd die gebruikers per sessie op je website doorbrengen. 
 • Active Users: Dit is het aantal gebruikers dat in de afgelopen 30 minuten actief zijn geweest op je website.

Monetization:

Zodra je in het Monetization-overzichtsrapport bent, zie je verschillende informatie over hoe je website inkomsten genereert.

Pad: Reports => Monetization => Overview

Hier zijn enkele belangrijke meetgegevens en kenmerken van het rapport:

 • Revenue: Dit is het totale bedrag aan inkomsten dat je website heeft gegenereerd tijdens de geselecteerde periode.
 • Purchases: Dit is het totaal aantal aankopen op je website tijdens de geselecteerde periode. 
 • Products: In deze sectie zie je welke producten de meeste omzet genereren.

Retention: 

Dit rapport laat zien hoe vaak bezoekers terugkeren naar je website, wat een goede indicator kan zijn voor gebruikers loyaliteit. 

Pad: Reports => Retention

Standaard wordt het retention-overzichtsrapport weergegeven, dat het percentage gebruikers toont dat na hun eerste bezoek aan je website of app terugkeren. Je kunt het rapport aanpassen door op de datumbereik selector in de rechterbovenhoek te klikken. Je kunt het rapport ook filteren op doelgroep, acquisitie bron of andere dimensies door op de knop ‘Vergelijking toevoegen’ bovenaan het rapport te klikken en de gewenste filter te selecteren.

Personalisatie van GA4-rapporten

Hoewel de standaard dashboards je veel waardevolle informatie kunnen bieden, kan het personaliseren van je GA4-rapporten je helpen bij het verkrijgen van nog specifiekere inzichten die zijn afgestemd op je bedrijfsbehoeften. Hier zijn enkele tips over hoe je je GA4-rapporten kunt personaliseren:

 1. Maak Custom Events: Custom events stellen je in staat om specifieke acties op je website bij te houden, zoals het klikken op knoppen of het indienen van formulieren. Door aangepaste gebeurtenissen te maken, kun je de acties bijhouden die het meest relevant zijn voor je bedrijfsdoelen.
 2. Stel Custom Conversions in: Custom conversions stellen je in staat om specifieke acties bij te houden die leiden tot een conversie op je website, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief of een aankoop doen.
 3. Gebruik Custom Dimensions: Met Custom Dimensions kan je je gegevens segmenteren op basis van specifieke criteria die je definieert, zoals leeftijd, geslacht of geografische locatie. Door gebruik te maken van custom dimensions, kan je een meer gedetailleerd beeld krijgen van hoe verschillende segmenten van je doelgroep met je website communiceren.
 4. Maak Custom Reports: Met custom reports kan je rapporten maken die zijn afgestemd op je specifieke bedrijfsbehoeften. Je kan de metrics en dimensies kiezen die het meest relevant zijn voor je zakelijke doelstellingen en vervolgens deze rapporten gebruiken om meer gedetailleerde inzichten te krijgen over de prestaties van je website.

GA4 is een krachtig hulpmiddel dat waardevolle inzichten kan bieden over hoe bezoekers met je website communiceren. Door de standaardrapporten in GA4 te begrijpen en je dashboards te personaliseren door middel van custom reports, custom conversions, custom dimensions en custom reports, kan je nog meer specifieke inzichten krijgen die zijn afgestemd op je bedrijfsbehoeften.

Geïnteresseerd in WAAROM je zou moeten rapporteren? Je kunt meer lezen over Google Analytics 4.

Als je hulp nodig hebt bij het instellen van je GA4-account of bij het interpreteren van de rapporten, aarzel dan niet om hulp te vragen.

 

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen