Magento 2: onze developers aan het woord

Magento 2 is er. We bespreken wat er is veranderd met onze developers.

Heren, waarom een nieuwe versie van Magento?

Pieter, Magento developer: Magento 1 werd in 2008 gelanceerd. De huidige versie van het platform bestaat dus al 8 jaar, en dat is in IT-termen lang. Hier en daar is de technologie van Magento 1 dan ook wat outdated geraakt. Met de nieuwe versie is Magento weer volledig future-proof.

Wat is er nieuw in Magento 2?

Jeroen, front-end developer: De grootste vernieuwing bij Magento 2 is op vlak van de technology stack, de motor, zeg maar. Die zal sneller én efficienter draaien.

Pieter: Voor developers verandert er dus heel wat. De opbouw van Magento 2 is meer modulair. Het wordt gemakkelijker om modules voor extra functionaliteit te integreren: In Magento 1 gebeurde het wel eens dat sommige modules met elkaar conflicteerden. Dat probleem is nu grotendeels opgelost omdat Magento veel strictere kwaliteitscontroles zal invoeren. Shops in Magento 2 zouden daardoor stabieler moeten zijn.

Voor het eerst zal Magento standaarden ontwikkelen voor modules die door 3rd parties op de markt gebracht worden. Developers die zelf een module voor Magento ontwikkelen, kunnen die vanaf nu te koop aanbieden via Magento zelf. Magento zal eerst nakijken of die modules wel voldoen aan de standaarden. Zo kunnen we er zeker van zijn dat de modules die we aankopen betrouwbaar zijn. (Vroeger moesten we die in sommige gevallen aankopen, uittesten en zelf gaan debuggen of support aanvragen.)

Magento 2 ondersteunt ook de nieuwste versies van php, de programmeertaal waarin Magento grotendeels gebouwd is. Ook php versie 7.0, die pas in december verschenen is, wordt ondersteund. Shops zullen er tot tussen 25% en 50% sneller mee draaien dan die in de huidige versie van php.

Shops in Magento 2 zullen dus sneller draaien?

Jeroen: Inderdaad. Niet alleen dankzij de ondersteuning van de laatste php versies. Client-side optimalisaties, zoals het comprimeren van javascript & afbeeldingen, een beter gebruik van de browser caching, en full page caching op serverniveau, zullen de laadtijd van een pagina naar beneden helpen.

Wordt de gebruikerservaring nog op andere vlakken beter?

Jeroen: Jazeker, Magento 2 is ontwikkeld vanuit de visie dat de ideale shopervaring van de bezoeker centraal moet staan, altijd en overal. In marketing termen heet dit Omni-device. Een optimale gebruikservaring op alle devices en verbeterde API’s zorgen ervoor dat consumenten nog eenvoudiger en sneller een aankoop kunnen doen.

Ook de check-out is gemoderniseerd. Guest check-out is nu standaard, maar op het einde van het aankoopproces kunnen klanten wel kiezen om met één druk op de knop een account aan te maken. Het check-outproces bestaat uit slechts 2 stappen:

Guest check-out in Magento 2

 

Wat verandert er voor de webshopbeheerder?

Jeroen: In Magento 2 zal het beheer van je webshop een pak gebruiksvriendelijk zijn. Eerst en vooral zal de back-end van Magento nu ook responsive worden, zo kun je voortaan vanop je tablet aanpassingen doen aan je shop. De interface zal er ook een pak gebruiksvriendelijker uitzien, met meer reportingmogelijkheden en een ‘wizard’ waarmee je in 4 duidelijke stappen een configurable product kunt aanmaken:

Product configurations in Mageto 2

 

Er zijn ook nieuwe en verbeterde SEO features. Een ervan zijn de ‘rich snippets’, die automatisch geüpdatete stockinformatie tonen in de Google zoekresultaten. Een andere handige feature zijn de automatische invulling van meta descriptions op basis van velden met productinformatie.

Dat klinkt allemaal veelbelovend. Kan ik mijn bestaande shop in Magento 1 upgraden naar de nieuwe versie?

Pieter: Dat is wel mogelijk, maar niet zo eenvoudig.

Upgraden naar Magento 2 is bijna een volledig nieuwe shop bouwen.

Zo moet de database van je shop, met productinformatie, klantengegevens, bestellingen, content en configuraties, volledig gemigreerd worden. Ook het theme moet herwerkt worden en custom aanpassingen, zoals Nederlandse vertalingen, moeten overgedaan worden. Modules voor extra functionaliteiten kunnen niet overgenomen worden, we moeten deze dus opnieuw aankopen.

Wat met de huidige Magento shops, zijn deze dan verouderd?

Pieter: Zo’n vaart loopt het nog niet. Magento biedt nog zeker 3 jaar ondersteuning aan voor shops die in de huidige versie gebouwd zijn. Op dit moment zijn er nog niet zoveel extra features in Magento 2. Er bestaan daarnaast nog heel weinig modules voor de integratie van shipment en payment providers, zoals bpost en MultiSafepay.

Magento 2 staat dus nog niet volledig op punt?

Pieter: neen. Er worden op dit moment al wel shops gebouwd in Magento, maar de integratie van shipment en payment providers is nog niet volledig. De modules die daarvoor nodig zijn, moeten nog ontwikkeld en getest worden. Bovendien duiken er hier en daar nog bugs op, die nog weggewerkt moeten worden.

Magento belooft een driemaandelijkse upgrade, met nieuwe features en optimalisaties.

Wanneer zullen we bij Baldwin de eerste Magento 2 shops bouwen?

Jeroen: Op dit moment verdiepen we ons volop in de mogelijkheden van het nieuwe platform. Van zodra we tot een stabiele configuratie komen met alle nodige modules voor payment, shipment en vertalingen, kunnen we starten met de bouw van shops in Magento 2. We verwachten dat dit in de tweede helft van 2016 zal zijn.

Op zoek naar een e-commerce agency om jouw webshop te ontwikkelen? Misschien zijn wij wel de geschikte partner! Ontdek het nu! 

Laten we samenwerken

Wil je een nieuw project opstarten of ben je het aan het overwegen? Vertel ons erover. Hoe meer we erover weten, hoe beter we onze eerste kennismaking kunnen voorbereiden. Want we komen graag voorbereid. Altijd. Vul dus het projectformulier in en we contacteren je asap voor een afspraak.

Een offerte aanvragen